čtvrtek 3. dubna 2014

Selský rozum a jídlo posledních dní

Tak jak jste se měli? Užili jste si víkendovýho pohádkovýho počasí? Já teda musim říct, že jo, hlavně výletově s naším "malým" 60kg pejskem, z kterého se stal oficiálně muž (pes) a může mít štěňata :)
Ale o tom dnes psát nechci...

Jelikož se ve svém okolí setkávám s různými lidmi, což dá rozum, setkávám se i s různými pohledy na jídlo, sport a zdraví obecně a jelikož jsou tyhle věci mým koníčkem, tak bych se s vámi chtěla podělit o názor na danou věc, třeba ze svýho okolí máte taky takový pocit...
Okolo sebe mám spoustu pejskařů, kteří své psy milují, ale asi víc než sebe. Nepochopte mě špatně, psy miluju, obecně zvířata.... ale dostávají mě věty typu: "Ne Azore, nežebrej, to není zdravý, bylo by ti po tom špatně!" "Fuj, Puňťo, to nesmíš, to je moc tučný, budě ti špatně!" Proč tihle lidi dávají svým psům kolikrát lepší jídlo než sami sobě? Ano vážně, pes dostane maso a člověk párek, který sotva proběhl okolo masa...je to smutný...pes dostane zeleninu, ale páníček, nebo panička si jí nedá...proč? a pak si daní lidé často stežují na to, jak vypadají, že nemůžou zhubnout, že neví jak...promiňte, ale vědí, když svýmu psovi říkají, co smí a co nesmí, prostě každý člověk ví, co je pro nás dobrý a co špatný.
Neříkám, že všichni jsou chodící encyklopedie s kalorickýma tabulkama, ale v podvědomí všichní víme, co bychom měly jíst často, miň často a co jen výjimečně a teď nemluvim o těch, který mají sportovní nebo fitness cíle.
Všichni moc dobře víme, že bychom měli jíst zeleninu a ovoce a výmluvy typu, že je to moc drahý...to je kravina, jasný, taky si nekupuju papriky za 50kč/kg, ale vezmu si třeba čínský zelí, který je za 17kč/kg nebo nekupuju okurky, když jedna stojí 20kč, ale vezmu si ji když stojí třeba 13kč a ovoce to samý.
Taky všichni víme, že není úplně nejlepší jíst každej den něco smaženýho, ale taky není ideální tuky vynechávat úplně ze stravy, ale věřte mi, jsou rodiny, kde maj k obědu hranolky se smažákem a k večeři restovaný brambory s řízkem...a pak se strašně ti lidi divěj, že jsou tlustý, maj vysokej krevní tlak, krevní lipidy (krevní tuky) a berou milion prášků na různý nemoci a ještě tenhle životní styl přenášej na svý děti.
Neříkám, že si jednou za čas nedám hranolky nebo toho smažáka, ale je to prostě jen někdy, třeba 2x do roka.
Další věcí, je výmluva, že lidi nemaj čas na sport..kecy..pardón, je to tak. Kdo chce hledá způsob, kdo nechce hledá výmluvy. Není přece nutný trávit 10hodin tejdně ve fitku (mě by se to ale líbilo :), ale třeba vystoupit o pár zastávek dřív, projíst se, po večeři jít na procházku nebo jen se psem, s dětma...když chceme, všcehno jde!
Tak se lidi vzchopte, vemte rozum do hrsti, ten selskej a uvažujte nad tím, jak žijete, proč žijete a že máte obrovský štěstí, že jste tady, máte možnost výběru, jak se svým životem naložíte a nezapomeňtě, zázračný fígle nefungujou, všcehno to je jen tvrdá práce, odhodlání a žádný výmluvy.
Článek nebyl mířenej na žádné konkrétní osoby, prostě jen zobecnění mých postřehů z mého okolí...
A co vy, setkali jste se s něčím takovým?
A na závěr pár food-fotek!
Celozrnný kuskus, kuřecí nudličky se zeleninou.

Jeden večeřovej salát - papriky, ledový salát, okurka, rajče v seladkokyselý zálivce!

Cizrna, zelenina, cuketa, sojový maso!

Jedna low-carb dinner - půla cottage, okurka, kedlubna (ano byla v akci :) a ledový salát + tvaroh se skořicí.

Minipalačinka - před....

Minipalačinka - po - domácí povidla 1/2 a 1/2 nutella a čepička z bílého jogurtu! = dokonalost na druhou

Celozrnný chléb s česnekovým pomazánkovým máslem, 70g syrovátkového sýra, zelenina a tvaroh.
Všichni koukněte na slona, jakej je silák..:)

Ano, ano, miluju zeleninu a syrovátkovej sýr....

Žádné komentáře: