pondělí 3. února 2014

Malá recenze FOOD MATTERS

31.1.2014

Ahoj! 

Tak je to konečně za mnou! A co? Mám za sebou úspěšně uzavřený, uzkouškovaný a uzápočtovaný zimní semestr a po čtyřech dnech cvičení, konečně i flákací-cheat day! :D
Co u mě znamená cheat day? Den, kdy si dopřeju jedno jídlo (jinak jim ostatní jídla stejně – zelenina, vločky, celozrnej žitnej chlebík, cizrna, atd…ale o tom až jindy), který miluju naprosto nejvíc (kdyby mělo být nějaký jídlo, mým posledním v životě, tak chci jíst právě tohle jídlo!) a co to je? Palačinky – Pancakes – Phankuchen s nutelou a navrch s bílým jogurtem a k tomu hrnek silnýho kafe bez mlíka a cukru (jo a v těstu musí být tuna skořice!!!)! No a abych ten den a úspěšný zkoušky završila, jak se patří nesmí k tomu chybět nějákej ten film . Dnes jsem si proto pro vás připravila článek o filmu FOOD MATTERS.

(jo a ještě jsem si koupila novou snídaňovou musli misku J, za odměnu, za zkoušky v Nanu za 30kč, no neber to!)



Food matters – „Na jídle záleží“ je dokumentární film, který pojednává o raw  - syrový stravě a obrovským marketingu farmaceutických firem!

Zde je pár hlavních myšlenek dokumentu.

Položme si otázku, jak staré je jídlo, které se nám dostane na talíř? Jídlo se přepravuje na vzdálenosti asi 2000-3000km a než se dostane k vám do supermarketů, tak  je staré zhruba týden…

Další otázkou je, kolik živin nám takové jídlo poskytne? V nejlepším případě, asi 40%.
No a co když takové potraviny zpracujeme? Pokud 51% stravy, kterou zkonzumujeme, projde termickou (tepelnou) úpravou, tak po pozření náš imunitní systém reaguje na toto jídlo, jako na cizorodou látku.

Látku, která se nám snaží ublížit. Z toho plyne, že nás imunitní systém se soustředí na jídlo jako na hrozbu, takže ho nemůžeme dokonale strávit a vzít si z něj potřebné nutrienty.

Ale pokud bychom více jak 50% jídla, které pozřeme, bylo v syrovém stavu, tepelně neupraveno, tak náš imunitní systém takto nereaguje. Naše tělo má klid k tomu, aby si z potravy vzalo potřebné živiny.
 Každý chce na tomto světě být, jak nejdéle to jen jde a žít co nejkvalitnější život. Jak toho ale docílit, když strava, kterou jíme, je stejně podvyživená jako my. Rostliny musí čerpat odněkud živiny, odkud? Z půdy…ale co když v půdě není dostatek živin? To je stejné, jako kdybychom chtěli postavit budovu, která by měla vydržet stovky let, ale použili bychom na to špatné, nekvalitní cihly…budova nevydrží a stejně tak to platí i pro naše těla!

A když se stravujeme stravou, která neobsahuje dostatek živin, které naše tělo potřebuje, co se stane? Onemocníme.
A proč jsme nemocní? Protože až v 90% případů jsme skutečně podvyživení. Kdybychom našemu tělu poskytovali dostatek živin, tak jsme natolik dokonalými organismy, že tělo se vyléčí samo.
Proč tedy nepřistupovat k jídlu, jak k něčemu, co je schopno nás vyléčit…ve Velké Británii každoročně zabijou nežádoucí účinky léků asi 10 000 lidí! To nás neznepokojuje. Ale co nás znepokojuje, je počet mrtvých při autohaváriích 3 500. Nemělo by to být naopak?
Další statistika říká, že ročně v USA zemře 106 000 lidí na vedlejší účinky léků, i přesto, že tyto léky nebyly zakoupeny bez předpisu, byly užívány dle doporučení lékaře, který je předepsal.  A toto číslo se nevztahuje na sebevraždy z předávkování léky…
….Pokud si to spočítáme, tak za 23let to činí v USA 2 438 000 mrtvých na nežádoucí účinky léků. Oproti tomu 10mrtvých lidi za 23let, kteří zemřeli v souvislosti s užíváním vitamínů…neměli bychom se proto spíše zaměřit na léčbu jídlem, živinami a vitamíny než na léčbu léky, která může mít i fatální následky? Byly prováděny pokusy s vitamínovou terapií, která byla úspěšnější než léková terapie!  Viz například Gersonova terapie maligního melanomu, nebo léčba deprese pomocí velkých dávek niacinu (vitamin řady B), aj…

Proto se k svému tělu chovejte, jakoby to byl váš chrám a nezapomeňte: „Jste TO, co JÍTE!“
Celý dokument na mě udělal dojem, určitě ho doporučuju.

Myslim, že bych párkrát do týdne mohla zařadit jen raw dny (teplý vločkový kaše s banánem se asi nevzdám nikdy….nene! :D).

A co vy, viděli jste už Food Maters?

 Nebo tomu podobné dokumenty? (Supersize me, Forks over Knives, Hungry for Change, aj…)

Žádné komentáře: